De airbagmodule – het hart van het airbagsysteem
De Airbagmodule is het belangrijkste onderdeel van een Auto als het om de veiligheid van de bestuurder in inzittenden in het verkeer gaat. Dat is de reden waarom het essentieel is dat de airbagmodule naar behoren functioneert. Maar waar precies bevindt deze airbagmodule zich in de auto? Hoe functioneert het? Wat te doen als het Airbaglampje gaat branden? Deze vragen en nog veel meer worden door de experts van Airbagbank beantwoord over de airbagmodule. Als u een reparatie wilt aanvragen of uw airbagmodule wilt resetten, kunt u ook het storingsformulier op onze website invullen of contact met ons opnemen.
Waar bevindt de airbagmodule zich in de auto?
Voordat we de afzonderlijke functies van de airbagmodule uitleggen, bespreken we de veelgestelde vraag – waar bevindt de airbagmodule zich in de auto? De airbagmodule vormt het hart van het airbagsysteem en wordt centraal in het voertuig geinstalleerd, zodat deze goed wordt beschermd. In de meeste auto’s bevindt de airbagmodule zich in het middenconsole onder de handrem. De locatie kan echter van voertuig tot voertuig verschillen. In de onderstaande afbeelding zijn de afzonderlijke componenten van het airbagsysteem gemarkeerd waar deze zich in de auto bevinden, inclusief de airbagmodule met nummer 2.
Onderdelen van de airbagmodule
Aangezien de airbagmodule verantwoordelijk is voor het detecteren van ongelukken en de operationele gereedheid van het volledige airbagsysteem bewaakt, is dit het belangrijkste onderdeel in het airbagsysteem. Eventuele fouten worden weergegeven aan de bestuurder met behulp van het indicatielampje. De airbagmodule is onderverdeeld in de volgende gebieden: Diagnostische eenheid en storingsgeheugen (bewakingselektronica) Evaluatie-elektronica met spanningstransformator (ontstekingsenergiegenerator) en energieopslag (ontstekingscondensator) Accelerometer met veiligheidssensor Omrolsensor (afhankelijk van het type)
Welke functies neemt de airbagmodule aan?
De airbagmodule voert de volgende essentiële functies uit die bijdragen aan de veiligheid van alle passagiers in de auto: Signalen dedecteren geleverd door sensoren (crashdetectie) Het ontstekingstijdstip voor airbags bepalen Voedingscircuits met energie leveren via ontstekingscondensator (onafhankelijk van de accu van het voertuig) Zelfdiagnose en regeling van het volledige airbagsysteem Foutweergave en opslaan van eerder opgetreden fouten in het foutengeheugen Inschakelen van het indicatielampje als het systeem uitvalt Verbinding maken met andere modules in de auto Stoelbezetting en gewichtsherkenning van de passagiersstoel De airbagmodule verwerkt alle belangrijke signalen die door de sensoren worden verzonden en gebruikt deze informatie om de activeringsstrategie van de airbags te bepalen. Voor de activeringsstrategie worden de tijd van impact, de botssnelheid, de botshoek, de vereiste beperking en de gunstigste ontstekingstijd van de airbags berekend.
Sensoren in het airbagsysteem
Het airbagsysteem bevat sensoren, die alle informatie doorgeven aan de airbagmodule, die uiteindelijk verantwoordelijk is voor het gebruik van de airbags. Hier nemen verschillende sensoren verschillende taken aan. Er zijn twee verschillende soorten sensoren die deel uitmaken van het airbagsysteem: crashsensoren en veiligheidssensoren.
Crashsensoren
De crashsensoren, ook wel versnellingssensoren genoemd, bevinden zich in de regeleenheid van de airbag. In sommige airbagsystemen kunnen de sensoren zich ook aan de voorkant of aan de zijkant van het voertuig bevinden. De crashsensoren leveren informatie aan de airbagmodule dat nodig is om de voertuigvertraging te detecteren en om het ontsteken te starten.
Veiligheidssensoren
De veligheidssensor voorkomt onbedoeld activeren van de airbags, bijvoorbeeld bij een defect van de sensoren aan de voorzijde. De veligheidssensor is geintegreerd in de airbagmodule en is in serie verbonden met de sensoren aan de voorzijde.
Foutcode diagnose: veel voorkomende oorzaken van storingen in een airbagmodule
Werkzaamheden aan het airbagsysteem mogen alleen door gekwalificeerd personeel worden uitgevoerd waarbij alle wettelijke fabrikantspecifieke voorschriften in acht genomen moeten worden. Alle storingen aan en in het airbagsysteem worden in de airbagmodule gedecteerd en aan de bestuurder overgedragen door het indicatielampje op te lichten. Nu begint de zoektocht naar de oorzaak. Als u hulp nodig hebt bij het analyseren van fouten, kunt u eenvoudig het storingsformulier invullen of rechtstreeks contact opnemen met de Airbagbank per telefoon of e-mail.
Stap 1: visuele inspectie
Ten eerste is het raadzam om een visuele inspectie uit te voeren waarbij alle zichtbare onderdelen van het airbagsysteem worden gecontroleerd op schade en correcte aansluitingen. Bij 3-deurs uitvoeringen is een veelvoorkomende oorzaak bijvoorbeeld een slechte of defecte kabelverbinding veroorzaakt door het constante voorwaarts en achterwaarts bewegen van de stoelen. Een andere oorzaak van een foutcode is de sleepring, welke aangesproken wordt bij elke stuurwielbeweging. Bij auto’s van het merk Mercedes of BMW ontstaan vaak problemen met de stoelmat van de passagier door overmatig of verkeerd gebruik. In dergelijke gevallen is een geschikt diagnose systeem noodzakelijk, waarmee het storingsgeheugen van de airbagmodule kan worden verwijderd.
Stap 2: airbagmodule uitlezen
Als tijdens de visuele inspectie geen defecten kunnen worden gedecteerd, moet de airbagmodule worden uitgelezen met een diagnosesysteem om de bijbehorende foutcode te bepalen. Dankzij de zelfdiagnose worden fouten in de airbag-regeleenheid zelf gedetecteerd en opgeslagen in het storingsgeheugen.
Stap 3: oorzaak oplossing
Vervolgens is het noodzakelijk om deze fouten op te lossen en de oorzaak te achterhalen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er water in de airbagmodule komt en zo kortsluiting veroorzaakt. Andere opties zijn gebroken kabels of sensoren die het indicatielampje van de airbag activeren.
Airbagmodule reparatie/reset
De aanschaf van een nieuwe airbagmodule kan een zeer dure aangelegenheid worden. Daarom is reparatie van de originele airbagmodule zeker een goedkoper alternatief. In sommige situaties is het resetten van de airbagmodule ook voldoende. Terwijl een airbagmodule reparatie of reset bij de Airbagbank gemiddeld slechts 125,- euro kost, wordt er voor een nieuwe module snel honderden euro’s gevraagd. Heeft u vragen over het repareren of resetten van de uw airbagmodule? Neem dan contact op met onze specialisten of vul het storingsformulier in op de website.
Voordelen van moderne airbagmodules
Moderne airbagmodules slaan informatie op die is verkregen tijdens impacttests. Met deze informatie kan de airbagmodule ongevallen beoordelen op basis van de desbetreffende ernst van de crash en dienovereenkomstig de nodige activeringsstrategie selecteren. De ernst van de crash loopt van 0 tot 3. De ernst van botsing 0 is een lichte impact waarvoor geen gebruik van de airbags nodig is. Botsing 1 is een matige impact, waarbij het mogelijk is om de gordelspanners in de eerste fase in te zetten. Botsing 2 duidt op een ernstig ongeval met de inzet van de airbags in de eerste fase. Een zeer ernstig ongeval wordt botsing 3 genoemd. In dit geval worden airbags en gordelspanners in de eerste en tweede fase ingezet. Een andere belangrijke functie in moderne airbagmodules is de evaluatie van de richting van het ongeval. Het effect van de kracht op de auto wordt in graden gemeten en de activeringsstrategie wordt op basis van deze informatie bepaald. Het soort ongeval en of de inzittenden zijn vastgebonden of niet zijn factoren waarmee rekening gehouden wordt bij het bepalen van deze activeringsstrategie.