Veiligheidssystemen in de auto: de verborgen helpers
Veiligheid is een van de belangrijkste factoren in je auto. Alleen een auto die is uitgerust met verschillende veiligheidssystemen beschermt de inzittenden en voorkomt ongelukken. De technologische ontwikkeling heeft in de loop der tijd gelukkig veel actieve en passieve veiligheidssystemen opgeleverd. We vertellen er alles over in deze blog.
Allereerst: wat wordt er bedoeld met actieve en passieve veiligheidssystemen? Actieve veiligheidssystemen zijn bijvoorbeeld het antiblokkeerremsysteem (ABS) en andere elektronische programma’s die dienen om ongevallen te voorkomen. Passieve veiligheidssystemen zijn airbags, gordelspanners et cetera die bedoeld zijn om bij een ongeval ernstig letsel te voorkomen.
Naast al deze veiligheidssystemen ontwikkelen autofabrikanten ook steeds modernere systemen die onder meer werken met automatische systemen, sensoren of camera’s met als doel om ongelukken in de toekomst helemaal te vermijden.
Actieve veiligheidssystemen
Actieve veiligheidssystemen zijn ontworpen om ongevallen te voorkomen. Denk hierbij aan systemen die helpen met het remmen, het wisselen van rijstroken en nachtzicht.
ABS – Antiblokkeerremsysteem
Het antiblokkeerremsysteem zorgt ervoor dat het stuurvermogen ook bij een noodstop behouden blijft en dat de remweg wordt verkort.
BAS – Brake Assist
Brake Assist is een elektronisch systeem dat de bestuurder helpt bij het remmen van de auto. Het systeem werkt door het detecteren van een noodstop, waarna het systeem automatisch meer kracht zet op de remmen.
ESP – Elektronisch stabiliteitsprogramma
Het elektronische stabiliteitsprogramma kan de auto bij instabiliteit afremmen en voorkomen dat hij gaat slippen.
Licht-assistent
Dit is een technologie die de koplampen van een auto aanpast aan de omgeving. Het systeem past de koplampen aan de lichtsterkte aan, waardoor automobilisten een betere zichtbaarheid hebben. De lichtsterkte wordt daarnaast automatisch aangepast aan het verkeersbeeld, waardoor het verkeer voor alle weggebruikers duidelijker en veiliger wordt.
Dode hoek assistent
Doe hoek assistent is een technologie die bedoeld is om te helpen bij het manoeuvreren van auto’s. Het systeem gebruikt sensoren en software om te detecteren waar andere voertuigen in de buurt zijn, waardoor de bestuurder de mogelijkheid krijgt om veiliger te manoeuvreren.
Lane Assist
Lane assist maakt gebruik van sensoren en camera’s die detecteren waar de auto zich bevindt in de rijstrook. Wanneer de auto dreigt uit de baan te raken geeft het systeem de bestuurder een waarschuwing – meestal in de vorm van een trilling van het stuurwiel, een waarschuwingslicht of een andere visuele of auditieve indicatie.
Multi-collision brake
Multi-collision braking wordt pas geactiveerd nadat een aanrijding heeft plaatsgevonden en zorgt ervoor dat een auto volledig tot stilstand komt, zodat hij niet terug kan rollen in het verkeer.
Snelheids-assistent
De snelheids-assistent is een technologie die door autofabrikanten wordt geïntroduceerd om de bestuurder te helpen zich aan de maximale toegestane snelheid te houden. De technologie werkt meestal door middel van een camera die de snelheidsborden detecteert en waarschuwt de bestuurder als hij of zij te hard of te langzaam rijdt.
Nachtzicht-assistent
De nachtzicht-assistent werkt met infrarood. Hierdoor kan het de rijbaan scannen en de bestuurder waarschuwen voor overstekende mensen of dieren. Sommige systemen kunnen ook automatisch remmen om een botsing te voorkomen.
Afstandsradar
De afstandsradar waarschuwt de bestuurder als de minimale afstand tot de voorligger te klein is, en kan indien nodig ook de snelheid verminderen.
Passieve veiligheidssystemen
Passieve veiligheidssystemen dienen om de gevolgen van een auto-ongeluk te beperken en zorgen er dus voor dat passagiers bij een botsing geen- of zo min mogelijk letsel oplopen.
Airbags
Een van de belangrijkste passieve veiligheidssystemen is de airbag. Het bevindt zich in het stuur (voor de bestuurder) en in het dashboard (voor de voorpassagier). De meeste automerken zijn ook uitgerust met zij-airbags. Bij een botsing wordt de airbag geactiveerd en schiet hij naar buiten, zodat de inzittenden het stuur of het dashboard niet raken.
Hoofdsteunen
Hoofdsteunen stabiliseren het hoofd en de nek en verminderen de gevolgen van ongevallen voor de wervelkolom.
Veiligheidsgordels
Veiligheidsgordels houden de inzittenden op hun plaats en zorgen ervoor dat ze bij een ongeval niet uit het voertuig worden geslingerd.
Gordelspanners
Gordelspanners spannen de veiligheidsgordels aan, zodat ze goed aansluiten op het lichaam van de inzittenden om de bewegingsvrijheid te minimaliseren.
Kreukelzone
De kreukelzone bevindt zich aan de voor- en achterzijde van een auto. Bij een ongeval absorbeert de kreukelzone de impact en vervormt de carrosserie als gevolg van de uitgeoefende krachten. Hoe groter een voertuig is, hoe langer de kreukelzone is wat bijdraagt aan de veiligheid.
Autonoom rijden voor extra bescherming
Naast actieve en passieve veiligheidssystemen bieden ook andere moderne veiligheidssystemen extra bescherming. Elektronische assistenten kunnen bestuurders bijvoorbeeld al informeren over snelheidsbeperkingen, automatisch verkeersborden herkennen of de bandenspanning controleren. Bovendien wordt steeds meer gewerkt aan zelfrijdende auto’s die zonder menselijke tussenkomst kunnen rijden. De hoop is om ongelukken helemaal te voorkomen, want veel botsingen worden helaas nog steeds veroorzaakt door menselijke fouten.