Het airbagsysteem – voor meer verkeersveiligheid
Een airbag kan bijdragen aan de veiligheid van de bestuurder en de inzittenden in motorvoertuigen. het is een luchtkussen, dat zich in een botsing ontvouwt, zodat een botsing van de bestuurder en inzittenden met het voertuigfront wordt vermeden. maar het airbagsysteem bestaat niet alleen uit een airbag / impactkussen zelf, maar erachter bevindt zich een geavanceerd systeem van verschillende componenten die met elkaar verbonden zijn. al in het midden van de jaren 70 werden de eerste airbagsystemen voor bestuurders in luxe voertuigen geïnstalleerd. aan het eind van de jaren 80 werd de passagiersairbag toegevoegd. geleidelijk aan werd de technologie van het airbagsysteem verder ontwikkeld en aangevuld met verschillende andere soorten airbags. ondertussen is de airbag in auto’s standaarduitrusting. dit artikel geeft algemene informatie over de werking van het airbagsysteem en de onderdelen ervan.
Hoe functioneert een airbag?
de activering van een airbag is gebaseerd op het volgende principe:
1. sensoren meten een impact
wanneer een airbag geactiveerd wordt, zijn er verschillende componenten van het airbagsysteem bij betrokken. bij een botsing meten de botsingssensoren of versnellingssensoren een abrupte stop van het motorvoertuig en geven deze signalen door aan de airbagmodule. bijvoorbeeld bij een zijdelingse botsing worden de zogenaamde druksensoren gebruikt, die een abrupte drukverhoging aan de zijdeuren meten en deze informatie doorgeven aan de airbagmodule.
2. airbagmodule evalueert signalen en berekent het activeringsmoment
de airbagmodule verwerkt alle belangrijke signalen die door de sensoren worden verzonden en gebruikt deze informatie om de activeringsstrategie van de airbags te bepalen. deze activeringsstrategie is de tijd van de botsing, de botssnelheid, de botshoek en de gunstigste ontstekingstijd.
3. een airbag wordt geactiveerd
de gasgenerator levert het benodigde gas in slechts enkele milliseconden, zodat de airbags bijzonder snel geactiveerd kunnen worden. het ontsteken van de gasgenerator vindt plaats door een elektrisch signaal van de airbagmodule.
Bestanddelen van het airbagsyteem
de volgende componenten maken deel uit van het airbagsysteem. afhankelijk van het model en merk van het voertuig kunnen de componenten verschillen.
Sensoren
verschillende sensoren dragen bij aan de werking van het airbagsysteem: crashsensoren, druksensoren en sensoren voor stoelbezetting worden in het voertuig verdeeld, meten een botsing en geven de signalen door aan de airbagmodule.
Airbagmodule
in het hart van het airbagsysteem wordt de doorgegeven informatie van de sensoren geëvalueerd en geanalyseerd. op basis van deze gegevens wordt de activeringsstrategie berekend.
Airbag / impactkussen
de airbag zelf wordt ook wel een impactkussen genoemd en bestaat uit een zeer duurzaam, verouderingsbestendig kunststof. aan de binnenkant van de airbags wordt het impactkussen in de ontvouwing in de gewenste vorm gehouden. het gas voor het activeren van de airbag kan ontsnappen via de uitstroming aan de achterkant.
Gordelspanner
de gordelspanner hoort net als de airbag ook bij het passieve veiligheidssysteem van een voertuig en wordt ook geactiveerd door de airbagmodule. bij een aanrijding worden de veiligheidsgordels van de inzittenden aangetrokken.
Airbagstekker / airbagbekabeling
airbagstekkers en bijbehorende bekabeling zijn uiterst belangrijk om een vlekkeloze activering van de airbag of gordelspanner te garanderen, omdat ze de juiste aansluiting op de airbagmodule mogelijk maken.
Sleepring
de sleepring is het verbindingsstuk tussen de stuurkolom en het beweegbare stuurwiel. het maakt de verbinding tussen de airbagmodule en de stuurairbag.
Accuonderbreker
bij een ongeval wordt het signaal voor het ontkoppelen van de accu ook door de airbagmodule verzonden. het uitschakelen van de accu vermindert het risico van kortsluiting en resulterende voertuigbranden.
Rolbeugels (bij cabrio’s)
in cabrio’s maken rolbeugels ook deel uit van het passieve veiligheidssysteem. ze beschermen de inzittenden wanneer het voertuig over de kop gaat bij een aanrijding.
Verschillende soorten airbags voor meer veiligheid
sinds de eerste ontwikkeling van de stuurairbag is de technologie aanzienlijk verbeterd en is het airbagsysteem uitgebreid met extra functies. stap voor stap werden extra airbags aan de auto toegevoegd. hieronder staan veel voorkomende airbags vermeld:
Front-airbags
de front-airbags omvatten de zogenaamde stuurairbag of bestuurdersairbag, die zich in het stuurwiel bevindt. de passagiersairbag of bijrijdersairbag bevindt zich ook in deze categorie en is te vinden in het dashboard. bij een aanrijding ontvouwen de front-airbags zich binnen milliseconden, zodat het bovenlichaam van de inzittenden beschermd worden tegen de impact.
Zij-airbags
er is minder materiaal aan de zijkanten van een auto dan aan de voor- en achterkant. om deze reden hebben veel auto’s zij-airbags die de borst, longen en de bekken beschermen. de zij-airbags, die vaak in de zijleuning van de stoel zitten (en soms in de portier en of achterbank) helpen de inzittenden beter te beschermen in geval van een zij-aanrijding.
Hemel-airbags
een hemel-airbag is geïnstalleerd in het dakframe van een motorvoertuig en beschermt het hoofd en de schouders van de inzittende. de hemel-airbag wordt bijna over de volledige lengte van het dak geïnstalleerd. bij een aanrijding klapt de hemel-airbag langs de ramen open, voornamelijk bij een zij-aanrijding maar kan ook bij een frontale botsing.
Knie-airbag
de knie-airbag is een van de nieuwere airbags en bevindt zich in het onderste gedeelte van het dashboard. bij een frontale botsing worden de knieën en benen van de bestuurder beschermd tegen ernstige verwondingen. deze knie-airbag biedt ook ondersteuning voor een juiste zitpositie, zodat de veiligheidsgordel en de frontairbags ook voor een doeltreffende bescherming kunnen zorgen.
Voetgangers-airbag
airbags worden ook gebruikt om de bescherming van voetgangers te vergroten. wanneer de voetgangers-airbag wordt geactiveerd, wordt de motorkap omhoog gebracht om de i impact van de voetgangers op te vangen.
levensduur van een airbag
over het algemeen heeft een airbag geen vervaldatum. als het indicatielampje van de airbag gaat branden, moet een controle worden uitgevoerd.
alle reparaties met betrekking tot het airbagsysteem mogen alleen worden uitgevoerd door geautoriseerde monteurs. bij de airbagbank ben je in dit geval in goede handen. als u vragen of problemen heeft met betrekking tot uw airbag, neemt u dan contact met ons op of vult u online ons storingsformulier in.