Vanaf wanneer mogen kinderen op de passagiersstoel zitten?
Het is voor veel kinderen een bijzonder moment wanneer zij voor het eerst zonder kinderzitje op de passagiersstoel van een auto zitten en zo de autorit vanuit een heel ander perspectief beleven. Hoewel het meestal aan de ouders is om deze beslissing te nemen is er een wettelijke leeftijdsgrens waarmee rekening moet worden gehouden.
Wanneer mogen kinderen voorin zitten zonder kinderzitje?
Het is een vraag die veel ouders zich stellen: wanneer mag mijn kind op de passagiersstoel in de auto zitten? In Nederland heb je een aantal regels waar je je aan moet houden. Allereerst is het belangrijk om te weten dat kinderen pas op de passagiersstoel mogen zitten wanneer ze minstens 1,35 meter lang zijn. Dit is vastgelegd in de Wegenverkeerswet.
Voor kinderen tot 1,35 meter zijn er speciale autostoeltjes. Deze autostoeltjes moeten worden bevestigd met een gordel en gordelspanner of met een isofix-systeem. Er zijn verschillende types autostoeltjes beschikbaar. Ze zijn ontworpen om kinderen van verschillende leeftijden en gewichten te beschermen. Er zijn autostoeltjes voor kinderen van 0 tot 12 jaar, afhankelijk van het gewicht en de lengte.
Voor kinderen die jonger zijn dan 12 jaar en die kleiner zijn dan 1,35 meter is het verplicht om een autostoeltje te gebruiken. Kinderen van 12 jaar of ouder en die groter zijn dan 1,35 meter zijn niet meer verplicht om een autostoeltje te gebruiken. Ze mogen dan op de passagiersstoel zitten, maar ze moeten wel een gordel dragen.
Het is belangrijk om te weten dat kinderen pas op de passagiersstoel mogen zitten als ze minstens 1,35 meter zijn. Daarom is het belangrijk dat ouders hun kinderen goed meten en dat ze altijd een juiste autostoel gebruiken. Dit is erg belangrijk voor de veiligheid van je kind. Als je je hier niet aan houdt kan je een boete krijgen. Concreet mogen kinderen echter onder de volgende voorwaarden zonder kinderzitje op de passagiersstoel voorin zitten:
- Als ze de leeftijd van 12 jaar hebben bereikt, ongeacht hun lengte.
- Als ze 1,35 meter of langer zijn.
De bijrijdersairbag is gevaarlijk voor kinderen
Kinderen mogen overigens nooit op de bijrijdersstoel zitten als er een airbag actief is. Airbags zijn zeer gevaarlijk voor kinderen, dus als er een airbag is moeten kinderen in de meeste gevallen op de achterbank zitten. Bij naar voren gerichte (in de rijrichting) kinderzitjes op de passagiersstoel voorin kunnen de airbags ingeschakeld blijven. Zorg ervoor dat het kind niet te dicht bij de airbag zit en zet de stoel in de achterste stand. Het advies is echter om je kind zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren. Bij een ongeluk voorkomt een achterwaarts gericht autostoeltje letsel aan het kwetsbare hoofdje en nekje van je baby of peuter. Wel dien je in dit geval de airbag uit te schakelen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:
- Bestuurders kunnen hun airbags zelf uitschakelen met een airbag-sleutelschakelaar. In nieuwere automodellen is dit inbegrepen of kan het tegen betaling worden toegevoegd.
- Als je auto nog geen airbag sleutelhouder heeft, is het misschien mogelijk er later een te installeren.
- Sommige autofabrikanten bieden kinderzitjes aan met transponderherkenning die de airbag automatisch deactiveert.
Als je airbag niet kan worden gedeactiveerd, moeten kinderzitjes altijd op de achterbank worden geplaatst. Bovendien mogen kinderzitjes niet worden geïnstalleerd in tweezits-voertuigen zonder deactiveringsvoorzieningen. Als je je airbag niet deactiveert en je kind zit voorin tijdens het rijden riskeer je niet alleen een boete van 140 euro, maar ook heftig letsel aan de nek en het hoofd van je kind.
Zorg voor de veiligheid van je kind in de auto
Controleer regelmatig of je kind nog in het kinderzitje past en of het nog goed werkt. Afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van het kind moet een nieuw kinderzitje worden aangeschaft. Ongeacht of je kind op de passagiersstoel voorin mag zitten met of zonder airbag, moet zijn of haar veiligheid altijd op de eerste plaats komen. Sommige ouders houden daarom vast aan het advies dat in Duitsland geldt, waarbij het kind pas vanaf 1.50 lengte op de passagiersstoel mag zitten.