Uit welke onderdelen bestaat een SRS-airbag?
SRS airbags zijn een integraal onderdeel van de veiligheidssystemen in moderne voertuigen. Maar heb je je ooit afgevraagd uit welke onderdelen zo’n complex systeem eigenlijk bestaat? In deze blog willen we de verschillende aspecten van SRS (Supplemental Restraint System) airbags beschrijven en wat voor functie deze onderdelen allemaal hebben.
Wat is een SRS airbag?
SRS staat voor “Supplemental Restraint System”. Zoals de naam al aangeeft, is het een aanvullend veiligheidssysteem dat bedoeld is om samen te werken met de veiligheidsgordels om de inzittenden te beschermen bij een ongeval. Het is de technische naam voor de airbag zoals wij hem al jaren kennen. De SRS-airbags zijn ontworpen om snel op te blazen bij een botsing en zo de impact op de inzittenden te verminderen.
De SRS airbag bestaat uit de volgende onderdelen
- Airbagmodule
- Sensoren
- Gasgenerator
- Ontsteker
- Airbagbehuizing
- Gordelspanners
Airbagmodule
De airbagmodule is het brein achter de airbag en speelt een belangrijke rol bij het activeren van de airbags en gordelspanners. Het is een elektronische eenheid die signalen van verschillende sensoren ontvangt en interpreteert om te bepalen of en wanneer de airbags moeten worden geactiveerd. De module kan ook informatie opslaan over een ongeval, wat nuttig kan zijn voor latere analyses.
Functies
- Signaalverwerking: Ontvangt en analyseert data van sensoren.
- Besluitvorming: Bepaalt of airbags en gordelspanners moeten worden geactiveerd.
- Diagnostiek: Voert regelmatige controles uit om de status van het systeem te verifiëren.
Sensoren
Als de airbagmodule het brein is, zijn de sensoren de zintuigen. Deze zijn namelijk ontworpen om verschillende soorten data te verzamelen, zoals de snelheid van het voertuig, de kracht van een impact en zelfs de zitpositie van de inzittenden. Deze data wordt vervolgens naar de airbagmodule gestuurd en daar verwerkt om te bepalen of het om een noodsituatie gaat of niet.
Soorten sensoren
- Versnellingsmeters, om abrupte veranderingen in snelheid te meten
- Druksensoren, meten de druk binnen de auto bij een botsing.
- Gewichtssensoren bepalen het gewicht en de positie van de inzittenden.
Gasgenerator en ontsteker
De gasgenerator is verantwoordelijk voor het snel opblazen van de airbag bij een botsing. Dit onderdeel bevat een chemische stof die, wanneer ontstoken door de ontsteker, een grote hoeveelheid gas produceert om de airbag in een fractie van een seconde op te blazen. Lees de blog Hoe werken airbags om meer te lezen over wat er allemaal gebeurt wanneer de airbag geactiveerd wordt.
Hoe werken de gasgenerator en ontsteker?
- Chemische reactie: Wanneer de airbagmodule besluit dat de airbags moeten worden geactiveerd, wordt een elektrisch signaal naar de ontsteker gestuurd. De ontsteker activeert vervolgens de chemische stof in de gasgenerator.
- Gasproductie: De chemische stof ondergaat een snelle ontledingsreactie die stikstofgas produceert.
- Inflatie: Het geproduceerde gas stroomt in de airbag, waardoor deze razendsnel opblaast om de inzittenden te beschermen.
Airbagbehuizing
De airbagbehuizing, ook wel bekend als de airbags zelf, is het omhulsel dat opblaast om de inzittenden te beschermen bij een ongeval. Het is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het airbagsysteem en is ontworpen om snel op te blazen en de impact van een botsing te absorberen. De behuizing is meestal gemaakt van een stevig maar flexibel materiaal zoals nylon, dat bestand is tegen scheuren en hoge druk.
Gordelspanners
Gordelspanners werken in combinatie met de veiligheidsgordels en worden ook gecontroleerd door de airbagmodule. Bij een ernstige botsing trekken ze de gordel strak tegen het lichaam van de inzittende, waardoor deze beter op zijn plaats wordt gehouden en de impact van de botsing wordt verminderd.
Zoals je ziet bestaat een airbag uit veel verschillende onderdelen, die op een complexe en nauwkeurige manier met elkaar samenwerken. Het team van Airbagbank heeft meer dan 15 jaar ervaring en kan ieder soort airbag repareren en/of storingen uitlezen.
Meer weten over airbags? Lees onze andere blogs: